Тревожност и депресия са често срещани при онкологични пациенти. Тревожността може да възникне преди изследвания или в очакване на резултати. Може да се появи и временна депресия в тежък период от лечението. Депресивното състояние може да бъде малък проблем, но може и да се влоши. Без значение колко е сериозно, уведомете лекуващия екип, за да получите помощ при необходимост. Някои пациенти се чувстват по-добре след физически упражнения, разговор с близки хора или релаксираща почивка.

По време на лечението може да сте безработни или да отсъствате от работа. Обсъдете с лекуващия си екип въпросите, свързани с Вашата месторабота, осигуровка или финансови проблеми.

Борбата за преживяване при раково заболяване започва в деня, в който научите, че имате меланом. За много пациенти, преживели края на активното лечение, това е повод за радост, но също е свързан със силна тревожност. Тази реакция е напълно нормална. Възможно е да почувствате необходимост от подкрепа, за да се справите с липсата на редовни срещи с лекуващия екип. Лечебният Ви план трябва да включва също график на контролни изследвания за състоянието на рака, мерки за лечение на дългосрочни нежелани реакции и грижи за общото здравословно състояние.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: