Какво трябва да има предвид майката при грижата за деликатната бебешка кожа?

Дори само лицето на бебето да стои на слънце, това е достатъчно за образуването на достатъчно витамин D. Майките знаят как да защитават бебешката кожа, като я покриват с дрехи и стоят на сянка. Проблемът всъщност не е при бебетата, а при децата, тъй като те стоят на открито по-дълго време. Така по-трудно се контролира колко време стоят на директно слънце. Всъщност човешката кожа е най-уязвима до 18 г. възраст. При децата кожата все още няма пълноценни защитни механизми. Кожата е по-нежна и влажна. С възрастта тя постепенно загрубява, което всъщност е предпазна мярка за защита от околната среда. Около 80% от уврежданията на кожата, които в последствие са база за развитие на тумори, се образуват в детските години. Най-опасни са слънчевите изгаряния именно в детството. За това децата трябва добре да се предпазват тогава.

По колко време и в кои часове на деня е безопасно да се излага едно малко дете на слънце?

Колкото по-малко е детето, в толкова по-ранни часове трябва да се излага на слънце - сутрин до 10-11 ч. и следобед след 16 ч. Все пак е важно и продължителността да не е повече от половин час.

Как се третират слънчеви изгаряния при малки деца и как могат да бъдат избегнати?

По-важно е как не трябва да се третират слънчевите изгаряния при децата, тъй като всяко дете може да изгори. Въпросът е, че не трябва да се използват или да се ограничи използването на препарати, които съдържат болкоуспокояващи средства като лидокаин и т.н., тъй като те могат да предизвикат алергии в по-късен стадий от живота. Смята се, че най-добре е за децата да се използва алое вера за успокояване на кожата след изгаряне.

От каква възраст може да се използва слънцезащитна козметика при деца?

За децата има специална козметика, предимно лосиони и тоалетни млека, предназначени за бебета и малки деца.

Трябва ли да се има предвид фактора на слънцезащитния продукт, когато става дума за деца?

Хубаво е факторът да е около 30. По-добре е да не се ползват много високи фактори, защото могат да предизвикат алергия на кожата. Освен това те са по-гъсти препарати, а за деца е по-хубаво да се употребяват тоалетни млека и лосиони.
Слънчевият фактор показва с колко пъти се удължава времето до получаване на изгаряне – дали 15, 30 и т.н. По-високият фактор отлага във времето изгарянията, не предпазва на 100%. Най-доброто, което можете да направите за децата е 30 фактор и често мазане.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: