Оценета вашия риск

Въпреки че рисковите фактори за развитие на различните типове рак на кожата са много, излагането на ултравиолетови лъчи на слънце или в солариум повишава риска за всички типове. Някои хора имат фамилна анамнеза за кожен карцином, а при други има по-голям риск, ако кожата им изгаря лесно.

Можете да получите представа за риска при Вас като отговорите на въпросите от теста.

Вижте повече

Въпреки че броят на пациентите с меланом се увеличава, съществуват начини за намаляване на риска.

Профилактиката е ранното откриване на започнали промени в някоя бенка. Преглеждайте кожата си и съобщавайте на лекаря си за всяка промяна в бенките или кожата. Ако имате множество бенки, трябва да посещавате дерматолог редовно.

Превенцията (предпазване) на меланома на кожата е ограничаването на излагането на УВ лъчи.
Родителите трябва да се погрижат децата им да са добре защитени от слънцето. Предпазването на децата е много важно, тъй като слънчевите изгаряния в детството могат да увеличат значително риска от възникване на меланом на по-късна възраст.

Има 5 основни начина да предпазите кожата си:

  • Стойте на сянка. Това е най-добрият начин да избегнете УВ лъчите, когато сте на открито.
  • Носете дрехи, които предпазват кожата. Блузите с дълъг ръкав, дългите панталони и шапките с периферия са от полза. В спортните магазини можете да откриете подходящо облекло, изработено от платове, които са специално предназначени да ограничават излагането на УВ лъчите.
  • Всеки ден използвайте широкоспектърни слънцезащитни продукти с фактор 15 и повече, тъй като УВ лъчи има винаги. Широкоспектърните слънцезащитни продукти предпазват от UVA (ултравиолетови А) и UVB (ултравиолетови В) лъчите. Прилагайте повече слънцезащитни продукти, ако се потите или след като сте плували, тъй като те може да се отмият. Употребата на слънцезащитни продукти не е основание да увеличите времето, което прекарвате на слънце. УВ лъчите могат да достигнат кожата, дори когато използвате слънцезащитни продукти.
  • Носете предпазни слънчеви очила тип „маска” с 99-100% защита от UVA и UVB. Тези очила предпазват най-добре очите и зоната около тях.
  • Не посещавайте солариуми. Тези уреди излагат кожата на УВ лъчи и не са по-безопасни от излагането на слънце. Също така, „придобиването на основен тен” в козметичен салон не предотвратява слънчевите изгаряния и не намалява опасността от УВ лъчите.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: