Оценета вашия риск

Въпреки че рисковите фактори за развитие на различните типове рак на кожата са много, излагането на ултравиолетови лъчи на слънце или в солариум повишава риска за всички типове. Някои хора имат фамилна анамнеза за кожен карцином, а при други има по-голям риск, ако кожата им изгаря лесно.

Можете да получите представа за риска при Вас като отговорите на въпросите от теста.

Вижте повече

Ултравиолетови лъчи

Най-често меланомът възниква по части на тялото, които са изложени на УВ (ултравиолетово) лъчение. Основният източник на УВ лъчи е слънчевата светлина. Кварцовите лампи и солариумите също облъчват кожата с УВ енергия.

При прекомерно излагане на тези лъчи кожата се уврежда и се повишава рискът от рак на кожата. Прекомерното излагане на кожата зависи много от интензивността на УВ лъчите, продължителността на излагането и начина на предпазване на кожата.
Сериозните изгаряния с появата на мехури, особено в млада възраст, увеличават риска от меланом.

Голям брой или нетипични бенки

Бенките са зони със струпване на меланоцити. Бебетата обикновено нямат бенки. Те се появяват първоначално в ранните години и продължават да се появяват до около 40-годишна възраст. Повечето възрастни имат бенки. Повечето бенки не се превръщат в рак. Въпреки това, ако имате множество бенки, големи или нетипични бенки, Вие сте в рисковата група на хората, при които може да възникне меланом.
Нетипичната бенка е бенка, която изглежда различно от нормалната или често срещана бенка.

Светъл тип

При хората от светъл тип рискът за появата на меланом е по-висок. От светъл тип са например хората с рижа или руса коса, сини или зелени очи или с кожа, по която лесно се появяват лунички или слънчеви изгаряния. Светлата кожа е по-слабо защитена от УВ лъчите, тъй като съдържа по-малко меланин.

Фамилна анамнеза

Макар и в редки случаи, меланомът може да бъде наследствен. Поради това, рискът за появата на меланом при Вас е по-висок, ако Ваш кръвен роднина е имал меланом. Колкото повече Ваши близки роднини имат меланом, толкова по-голям е рискът за Вас.

Възраст

Меланомът е един от най-често срещаните типове рак при хора до 30-годишна възраст. Това може да е вследствие увеличената употреба на солариуми в тази възрастова група. Хора с фамилна анамнеза на меланом също могат да развият меланом в по-ранна възраст. Приблизително половината от хората, при които възниква меланом, са на възраст над 50 години.

Имуносупресия

Някои заболявания и медикаменти отслабват (потискат) имунната система - естествената защита на тялото срещу инфекции и ракови заболявания. Хората с отслабена имунна система са изложени на по-висок риск от възникване на меланом.

Рисков фактор е всяка причина, която увеличава вероятността за възникване на заболяването.
Някои рискови фактори се предават от родителите на децата чрез гените.
Други рискови фактори са породени от дейностите на хората.
Наличието на един или повече рискови фактори не означава, че ще възникне меланом.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: