Оценета вашия риск

Въпреки че рисковите фактори за развитие на различните типове рак на кожата са много, излагането на ултравиолетови лъчи на слънце или в солариум повишава риска за всички типове. Някои хора имат фамилна анамнеза за кожен карцином, а при други има по-голям риск, ако кожата им изгаря лесно.

Можете да получите представа за риска при Вас като отговорите на въпросите от теста.

Вижте повече

Самостоятелният преглед на кожата е много важен, за да откриете бенка, която се променя. В ранен стадий, меланомът на кожата може да бъде излекуван с лека операция.

Ето как можете да огледате за промени кожата по цялото си тяло.

Трябва да научите разликите между нормалните и абнормните бенки.

Нормалните бенки са с равномерна пигментация в кафяв или черен цвят. Повечето нормални бенки са с размер под 6 мм - приблизително широчината на гумичка на молив. Въпреки това, нормалните бенки могат да бъдат и по-големи, докато размерът на някои меланоми е под 6 мм. Нормалните бенки са кръгли или овални и могат да бъдат плоски или изпъкнали. Те запазват размера, формата и цвета си за дълги години. С напредването на възрастта те често избледняват.

За разлика от тях, меланомът променя размера, формата или цвета на бенките. Други възможни признаци за меланом са сърбеж, лющене, сълзене, кървене, зачервяване, подуване и чувствителност. Когато се научите да разпознавате абнормните бенки, трябва да преглеждате кожата си редовно.

За проверка на трудно видимите зони използвайте огледало в цял ръст и по-малко огледало. Партньорът Ви би могъл да Ви помогне.
Огледайте внимателно всички зони на тялото си.
Запомнете - промените са важни.
Опознайте кожата си, за да можете да разпознаете всяка промяна.
Най-добре си направете снимки на бенките (може с мобилен телефон) и през 6 месеца ги подновявайте за сравняване.
Покажете на лекаря си всяка бенка, която се е изменила или Ви притеснява.

Правилото „ABCDE“ е лесен за запомняне начин да различавате нормална бенка от меланом.

Правилото „ABCDE”

А (asymmetry) - Aсиметрия: Едната половина на бенката не съответства на другата половина.

В (border irregularity) - Неправилни граници: Очертанията на бенката са неправилни или назъбени.

С (color) - Цвят: Цветът на бенката е неравномерен. Може да има различни нюанси на бежово, кафяво или черно, а понякога дори червени, сини или бели петна.

D (diameter) - Диаметър: Диаметърът на бенката е над 6 мм - колкото гумичка на молив. Въпреки това, лекарите са диагностицирали меланоми с размер едва 3 мм.

Е (evolving) - Развитие: Бенката е променила размера, формата, цвета или текстурата си през последните няколко седмици или месеци.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: