Какви промени претърпява кожата на бременната жена и нуждае ли се от специална грижа?

Промените са свързани с хормоналните проблеми и задържането на течности, така че при всяка жена е индивидуално. Принципно жените смятат, че стават по-малко привлекателни по време на бременността и това се дължи на кожата – порите се разширяват, появяват се пигментни петна, увеличават се килограмите, но това са преходни неща, на които не трябва да се отделя голямо внимание.

По-важното е да се следят промените в доброкачествените образувания по кожата – особено бенките в областта на корема и гърдите. Те могат да нараснат и потъмнеят. Обикновено тези промени са симетрични и не би трябвало да притесняват бременната жена. След бременността, в повечето случаи, бенките намаляват размера си, но не се връщат към първоначалния.

Ако сте бременна и забележите промяна в бенките си, трябва ли да посетите специалист или да го отчете по-скоро като хормонална промяна?

Добре е бременната жена да съгласува промяната в бенките си с акушер-гинеколога, който следи бременността. Така ще има странично мнение дали има някаква реална промяна, или си я внушава. В последно време се смята за нормално човек да прави снимки на бенките си, за да ги следи. По време на бременността е хубаво бенките да се снимат всеки месец, за да се сравняват промените в тях. Ако акушер-гинекологът се притесни, трябва да се направи консултация с онкодерматолог.

Трябва ли бременната жена да е по-внимателна при избора си на слънцезащитен продукт?

Няма нужда от специфичен слънцезащитен продукт по време на бременност. Всичко се свежда до козметичните качества на препарата. Трябва да се съобрази единствено дали има по-влажна или суха кожа и да подбере подходящ слънцезащитен продукт.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: