Как да се предпазим

Профилактика и превенция Рискови фактори Тестове, които можем да направим

Профилактиката е ранното откриване на започнали промени в някоя бенка. Преглеждайте кожата си и съобщавайте на лекаря си за всяка промяна в бенките или кожата. Ако имате множество бенки, трябва да посещавате дерматолог редовно.

Запишете час или направете консултация

Консултация Записване на час

Какво е меланом?

Да научите, че имате рак, може да бъде съкрушително. Целта на настоящата информация е специалистите да Ви помогнат да получите най-добра представа за заболяването. Ще научите кои изследвания и лечения могат да бъдат прилагани при меланом и дават най-добри резултати.

Какво представлява меланомът на кожата?

Кожата е всъщност най-големият орган в човешкото тяло с повърхност 1.5 - 2 кв. м. Тя има защитна, терморегулаторна и други функции. Състои се от два слоя: външен - епидермис и вътрешен - дерма. Под дермата се намира подкожната мастна тъкан.

Епидермисът е изграден от четири вида клетки, сред които меланоцити. Те се намират в долната му част. Произвеждат пигмента меланин, който предпазва организма от проникването на УВ лъчи и придава цвета на кожата. Тъмнокожите хора имат същия брой меланоцити както хората със светла кожа, но цветът на кожата се дължи на по-голямото количество меланин.

Дермата е много по-плътна от епидермиса. Изградена е основно от мастна и съединителна тъкан. В нея се намират космени фоликули, кръвоносни съдове, лимфни съдове, жлези и нервни окончания.

Гените регулират възпроизводството на клетките и контролират тяхната функция. Абнормните промени (мутации) в гените могат да превърнат нормалните клетки в ракови. Докато нормалните клетки се делят на нови нормални клетки, които заменят увредените или мъртви клетки и не могат да се придвижват до други части на тялото, раковите клетки могат да се възпроизвеждат неограничено и да се придвижват към други органи – да метастазират.

Първоначалнотото прекомерното разрастване на раковите клетки се нарича първичен тумор.

Меланомът на кожата произхожда от меланоцитите, които са се превърнали в ракови.

Тези тумори обикновено са кафяви или черни, тъй като продължават да произвеждат меланин. Меланомът е по-опасен от другите видове рак на кожата поради голямата вероятност да метастазира, ако не бъде диагностициран своевременно. В случаите, когато меланомите са открити в ранен стадий, вероятността да бъдат напълно излекувани е над 95%. Меланомът постепенно прораства в дермата и колкото по-дълбоко прониква, толкова по-голям е рискът от метастазирането му. Затова е важно меланомът да се диагностицира възможно най-рано.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: