Как да се предпазим

Профилактика и превенция Рискови фактори Тестове, които можем да направим

Профилактиката е ранното откриване на започнали промени в някоя бенка. Преглеждайте кожата си и съобщавайте на лекаря си за всяка промяна в бенките или кожата. Ако имате множество бенки, трябва да посещавате дерматолог редовно.

Запишете час или направете консултация

Консултация Записване на час

Повърхностно разпространяващ се меланом

Обикновено изглежда като кафеникаво-черно петно, което се развива от бенка.

Бенката е доброкачесвен тумор на кожата, образуван от струпване на меланоцити. Този тип меланом обикновено възниква на кожа, изложена на слънчева светлина.

Нодуларен меланом

Нодуларният меланом е твърдо куполовидно образувание, което може да проникне в дермата по-бързо от другите типове меланоми и е с по-лоша прогноза.

Лентиго малигна меланом

Меланомът лентиго малигна е най-бавно развиващият се тип меланом. Той не е свързан с бенките. Изглежда като тъмно петно с неравни очертания. Този тип меланом обикновено се появява върху лицето или ръцете при по-възрастни пациенти и е с най-благоприятна прогноза.

Акрален лентигинозен меланом

Този тип меланом възниква върху дланите или стъпалата, включително под ноктите на пръстите на ръцете и на краката и е с лоша прогноза. Може да изглежда като тъмно петно или като натъртване, което не изчезва. Под нокътя той може да има вид на тъмна ивица и обикновено има пигментация и на околната кожа. Акрално лентигинозният меланом е най-редкият тип меланом при бялата раса. При азиатците и тъмнокожите хора, като афроамериканци, това е най-често срещаният тип меланом.

Има четири основни типа меланом на кожата, всеки с уникални характеристики - цвят, форма, местоположение и начин на растеж.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: